Zoektocht naar de Sociale verkiezingen binnen de Belgische Spoorwegen

(24/09/17) - Met de start van het nieuwe schooljaar is ook de draad weer opgenomen over het onderwerp van de Sociale Verkiezing. Woensdag 20/09 jongstleden zijn de deelnemers van de Task Force Verkiezing weer samengekomen. De vertegenwoordigers van de drie representatieve organisaties en de directie van HR-Rail zijn rond de tafel gaan zitten.

Het positieve gevolg hiervan is dat de sociale verkiezing zou plaatsvinden in 2018, meer precies in de week van 3 tot 7 december.

Helaas moeten wij mededelen dat wij helemaal niet akkoord gaan met de twee andere syndicale organisaties over hoe er gestemd moet worden; wij zijn voorstander voor het stemmen via correspondentie, in eerste instantie voor het personeel die in het regime van onregelmatige prestaties zitten (rijdend personeel, 3x8, enz.). Het personeel verplichten zich naar een stembureau te begeven lijkt ons zeer ondemocratisch, zeker voor het personeel met verlof, ziekte verlof of wegens eender ander welke reden om niet beschikbaar te kunnen zijn. ACOD en ACV Transcom verkiezen en eisen, voor het geheel van het personeel, dat de stemming doorgaat in stembureaus.

Alles dient goedgekeurd te worden tijdens de officiële nationale paritaire commissie van 6 november. Wij zullen onderzoeken welke overtuiging mogelijkheden wij kunnen aanbrengen om het ACOD en ACV Transcom te laten nadenken over de manier van te stemmen. Wij houden jullie zeker op de hoogte en zullen meer in detail kunnen treden tijdens de sociale promotie van 12 oktober, waarbij we hopen alle afgevaardigden en kandidaten talrijk te mogen ontvangen.

Wij rekenen op jullie inzet en betrokkenheid om al onze leden te mobiliseren om de uitdaging die ons te wachten staat op te nemen. Gedurende 70 jaar was onze organisatie aan kant gezet. Nu zetelen wij in alle paritaire organen, maar er rest ons nog één belangrijke stap te nemen; de stap om erkenning te krijgen van alle spoorweg werknemers, die volgend jaar opgeroepen worden om op een vrije en democratische manier hun vertegenwoordigers te kunnen kiezen. Daarom rekenen we op jullie steun en betrokkenheid om bij alle personen die geïnteresseerd zijn in de organisatie van de sociale verkiezing uit te nodigen om deel uit te maken en zich te verbinden tot ons secretariaat.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten