Regering-Di Rupo begint vrijdag aan hete nazomer met een reeks heikele dossiers

(28/08/13) - De federale regering neemt vrijdag 30/08 de draad weer op met de eerste bijeenkomst van het kernkabinet. Voor ze de laatste rechte lijn naar de belangrijke verkiezingen van mei volgend jaar kunnen nemen, moeten de federale ministers zich nog langs een reeks heikele dossiers wringen.

Topbenoemingen, lonen van overheidsmanagers en een moeilijke begroting vormen de belangrijkste hindernissen. Voor de vakantie leek de regering in goede doen: het begrotingswerk en de staatshervorming raakten rond, er was een doorbraak rond het eenheidsstatuut, de grote lijnen van de politiehervorming werden uitgezet en dossiers als de volkslening raakten rond. Tussen al dat werk door werd ook nog eens een nieuwe koning op de troon gezet.

Toch kreeg de ploeg-Di Rupo niet alle stenen uit haar schoen. Over de benoeming van ceo's van vijf overheidsbedrijven raakten de regeringspartijen het niet eens. Het gaat om twee nieuwe spoorbazen, een topmanager voor de Nationale Loterij, een nieuwe baas voor Belgocontrol en een ceo voor de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM).

Moeilijk dossier
De voorbije vakantieweken werd duidelijk dat het dossier niet in een handomdraai opgelost geraakt. De zoektocht naar een nieuwe spoorbaas deed al stof opwaaien. Ellen Joncheere is uitgerangeerd omdat ze niet de juiste diploma's heeft. Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte zei openlijk niet warm te lopen voor een nieuwe termijn voor de 'liberale' Marc Descheemaeker. Daarmee komt Michel Van den Broeck, manager bij Lease Plan, nu in de kijker als nieuwe NMBS-baas. Bij Infrabel is de kans groot dat huidig ceo Luc Lallemand een nieuw mandaat krijgt. Socialist Jannie Haek, de baas van de huidige NMBS-koepel, ligt moeilijk bij de liberalen, ook al wil die loon inleveren.

De lonen van de overheidsmanagers zijn een ander heikel punt. Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) wil die fors beperken. Het plafond van 290.000 euro dat hij voorstelde, viel niet overal in goede aarde. Johnny Thijs, topman van BPost, zei dat dit te laag was. Thijs zou daarmee terugvallen op iets meer dan een kwart van zijn huidige loon. De liberalen vrezen dat een te laag plafond de overheid zal verhinderen om goede managers te vinden.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten