Psychotechnische tests opgelegd aan de treinbestuurders

(26/09/2012) - De drie representatieve personeelsorganisaties hadden op 25 september j.l. een ontmoeting met Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet over de problematiek van de psychotechnische tests, opgelegd aan de treinbestuurders.

Zonder de elementen met betrekking tot de veiligheid in vraag te stellen hebben de drie organisaties gepleit voor een versoepeling van de looptijd van de periodieke tests. Wij moeten immers de sociale dumping vermijden want dit zou op het vlak van de veiligheid in het voordeel spelen van minder scrupuleuze maatschappijen. Er is nog zoiets als de levenskwaliteit van onze bestuurders.

De Staatssecretaris, vatbaar voor onze argumenten, heeft er zich toe geëngageerd om eerstdaags aan het parlement een wetwijziging voor te leggen. Dit voorstel zou toelaten om de tests (momenteel opgelegd om de 3 jaar zoals de driejaarlijkse ondervraging) slechts te organiseren om de 10 jaar ter gelegenheid van de Europese certificatie. Het zou ook een retroactief karakter hebben voor hen die de test al hebben gedaan.

Er wordt ook een actie gevoerd bij de politieke partijen door de drie organisaties, evenals een gemeenschappelijk persbericht.

Namens de groep Spoor,

Filoteo Africano, Federaal Voorzitter
Dirk Verlinden, 1ste Ondervoorzitter
Jacques Joie, Federaal Secretaris

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten