Opgelet ! Nieuwe dienstregeling voor de treinen vanaf 9 december 2012!

NMBS lanceert naar jaarlijkse gewoonte half december haar nieuwe dienstregeling. Dit jaar gaat die van start op zondag 9 december. De aanpassingen houden rekening met de werkzaamheden op het net en met de aangepaste dienstregelingen in het buitenland. Doelstelling is altijd een beter aanbod op het net en een betere kwaliteit van de dienstverlening.

Op zondag 9 december wordt het treinaanbod aangepast.
Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Wat verandert er concreet op 9 december 2012 ?

Heropening stopplaatsen Beringen en Zonhoven
Op de lijn tussen Mol en Hasselt worden de stopplaatsen van Beringen en Zonhoven heropend. Ook beschikken de reizigers op die lijn weer de ganse dag over een rechtstreekse verbinding met Antwerpen. Dit zorgt er voor dat de dienstregeling van de IR e (Antwerpen – Mol – Neerpelt/Hasselt) lichtjes wordt aangepast.
 

Fyra : Vanaf 9 december brengt Fyra, de nieuwe hogesnelheidstrein van NMBS en NS Hispeed, de reizigers van Brussel naar Amsterdam in 2.01u (in vergelijking met de huidige reisduur van 2.56u). Fyra zal stoppen in Brussel-Centraal, Antwerpen, Rotterdam en Schiphol. De reisduur tussen Antwerpen en Rotterdam bijvoorbeeld vermindert van 1.05u naar 37 minuten. Fyra gaat van start met 10 dagelijkse verbindingen. Het aanbod wordt geleidelijk aan uitgebreid tot 16 dagelijkse verbindingen. En vanaf april 2013 zal Fyra ook 8 keer per dag rijden tussen Antwerpen en Breda met stop in Noorderkempen. De reisduur tussen Antwerpen en Breda wordt teruggebracht van 1.08u tot 29 minuten. Fyra vervangt de Beneluxtrein die nog rijdt tot 8 december ’s avonds..

Wijzigingen op de lijnen rond Antwerpen
Door de komst van Fyra worden er ook een aantal wijzigingen doorgevoerd in de Antwerpse regio:

  • Antwerpen-Noorderkempen: 3 IR-treinen in beide richtingen worden geschrapt, zowel op weekdagen als tijdens het weekend (mede door de noodzaak van werkvensters op de hogesnelheidslijn).
  • Roosendaal-Antwerpen: de bestaande L-verbindingen Roosendaal-Antwerpen en Antwerpen-Puurs worden samengevoegd in 1 L-verbinding Roosendaal-Antwerpen-Puurs.
  • Antwerpen-Brussel: de IR n-treinen Antwerpen-Brussel stoppen niet langer in Mortsel-Oude God. Dit wordt opgevangen door de IR i-trein De Panne-Brussel-Luchthaven-Antwerpen, die een bijkomende stop krijgt in Mortsel -Oude God.

Diabolo : tweede rechtstreekse verbinding tussen Antwerpen en Luchthaven

De IR i-trein De Panne-Gent-Brussel-Luchthaven-Mechelen wordt verlengd tot Antwerpen op weekdagen. Tijdens het weekend blijft het aanbod ongewijzigd.
Bovendien vertrekt de eerste trein uit Antwerpen richting Luchthaven om 04.40u i.p.v. 06.42u en de laatste richting Antwerpen om 23.46u i.p.v. 21.44u.

Verbinding Virton-Rodange-Athus-Arlon
Wegens de incompatibiliteit van het rollend materieel, rijden de treinen niet langer tot Rodange (CFL). Daarom legt CFL vanaf 9 december twee treinen per uur in tussen Athus en Luxemburg. NMBS past haar dienstregeling in Arlon en Virton aan, zodat de aansluiting met deze treinen gegarandeerd wordt te Athus.

Afgeschafte treinen
In oktober 2011 besliste de raad van bestuur van NMBS om 170 binnenlandse en 23 grensoverschrijdende treinen af te schaffen die maximum 40 reizigers vervoerden en hun eigen energiekost niet dekten. Voor 90% van de treinen werden alternatieven gevonden.
Op sommige lijnen worden, in functie van de kostprijs en wanneer meerdere opeenvolgende treinen worden geschrapt, ook bussen ingelegd. Dit is het geval tussen Luik en Borgworm (’s avonds, één heen-en terugrit), tussen Sint-Niklaas en Dendermonde (’s avonds, enkele rit) en tussen Charleroi en ’s Gravenbrakel (’s avonds, enkele rit).

Infrastructuurwerken
Omwille van infrastructuurwerken wordt de reistijd van sommige treinen verlengd.

Voor meer info surf naar www.belgianrail.be
 

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten