Minister van Mobiliteit wil trein om het halfuur in elk station

© pixabay
© pixabay

(16/11/20) - Georges Gilkinet (Ecolo), de nieuwe federale minister van Mobiliteit, wil dat op termijn in elk Belgisch station om de dertig minuten een trein stopt. Nu is dat in kleine, landelijke stations soms maar om het uur of om de twee uren.

Gilkinet hoopt met een ambitieus treinaanbod mensen te overtuigen om de wagen om te ruilen voor goedkopere en minder vervuilende alternatieven, zegt hij. In elk station zou daarom om de dertig minuten een trein moeten vertrekken. In het hart van de grote agglomeraties zou dat om de tien minuten moeten, vindt hij.

In het contract met de NMBS zal meer nadruk moeten liggen op beschikbaarheid van treinen en personeel buiten de spitsuren, vooral 's avonds en in het weekend, zegt de minister in zijn beleidsnota. Hij wil de treinreizigers meer spreiden en laat onderzoeken hoe tarieven daarbij een rol kunnen spelen. De NMBS wil al langer tariefflexibiliteit om reizen in de daluren te stimuleren.

De NMBS zal van de nieuwe regering tien jaar langer exclusiviteit over het gesubsidieerde binnenlandse reizigersvervoer krijgen. De NMBS-top drong daar al een tijd op aan. Volgens Europese regelgeving moet België ¬tegen 2023 in principe concurrentie toelaten op het spoor, maar via een "direct award" kan de regering de NMBS nog langer het monopolie geven.

We juichen deze ambitie toe, maar zullen zeer alert blijven op de uitvoering van dit project. Laten we niet vergeten dat proefprojecten voor liberalisering in de komende jaren mogelijk zijn.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten