Invoering nieuwe vertrekprocedure van treinen goedgekeurd door NMBS en Infrabel

Na vele analyses en intensieve onderhandelingen door de RvB van de NMBS en Infrabel hebben zij de ingebruikname van een nieuwe en veiligere vertrekprocedure voor de treinen goedgekeurd. Een pilootproject zal worden gelanceerd in 2013 om dan te worden geconcretiseerd, indien alles goed verloopt in 2015, met implementatie van informatica toepassingen en technische aanpassingen op de perrons en aan boord van de treinen.

Twee doelstellingen worden nagestreefd:

  • Het veiliger maken van de vertrekprocedure door het wegwerken van de beruchte "grijze zone" die regelmatige een bron van conflict is tussen de reiziger en de treinbegeleider, maar ook de oorzaak is van ernstige ongevallen. Inderdaad op dat ogenblik moet de treinbegeleider zijn deur open houden om het werkelijk vertrek van de trein af te wachten. Gedurende deze periode moet de treinbegeleider dikwijls de toegang verbieden aan laattijdige reizigers die de instapweigering als een negatieve houding van de treinbegeleider ervaren en die daardoor regelmatig uitmonden in een fysieke confrontatie met serieuze gevolgen.
     
  • Met de nieuwe procedure voldoen NMBS en Infrabel aan de toekomstige Europese wetgeving die treinoperatoren verplicht vanaf 1 juni 2017 alle deuren te sluiten voor de trein vertrekt.

Deze nieuwe vorm van procedure zal vooral een beroep op de GSM-R technologie voor de uitwisseling van informatie tussen de drie belangrijkste spelers in het veld (treinbegeleider, treinbestuurder en seinhuis personeel).

Het VSOA-Spoor zal attent de uitvoering opvolgen en eventueel haar opmerkingen mededelen aan de verantwoordelijken van het project.
Inderdaad het nagestreefde doel is uiteindelijk de verbetering van de veiligheid voor iedereen die erbij betrokken is en niet een zoektocht naar een strengere controle van het werk.

Het VSOA-Spoor zal er over waken dat het personeel goed getraind wordt in de toepassing van de noodprocedures in geval van falen van een systeem!

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten